Întrebat dacă ar putea accepta ca Partidul Social Democrat să dea primul premier, în varianta de ocupare prin rotație a acestei funcții de către liderii celor două formațiuni, președintele Partidului Național Liberal a spus că decizia în acest sens se va lua în forul de conducere al partidului.
„Am văzut declarația de ieri a președintelui PSD cu premierii prin rotație. În acest moment este o variantă, v-am spus tot timpul această variantă, dar, pentru a vedea cum mergem mai departe, noi trebuie să mergem înapoi în PNL și să luăm un mandat pentru așa ceva. În acest moment nu avem acest mandat”, a declarat liderul liberal.
Întrebat dacă e dispus să meargă în partid și să ceară ca primul premier să vină de la PSD, Florin Cîțu a spus: „Am fost deja în partid și avem o alianță cu PSD – nu alianță, avem negocieri pentru a forma o coaliție cu PSD pentru guvernare. Acum nu știu cum vom merge mai departe, trebuie să deblocăm acest lucru”.
„Cea mai bună soluție este să avem un Guvern cât mai repede”, a spus Florin Cîțu, când a fost întrebat ce reiese din simulările partidului, precizând că PNL a făcut deja un compromis când a decis derularea negocierilor cu PSD. „Este un compromis major pe care îl face PNL, vom vedea mai departe ce vom face, trebuie să avem o guvernare bună pentru români”, a spus liderul PNL.
„Când vom avea o soluție în coaliție pentru premier vom merge la președinte”, a spus Florin Cîțu.
„Sper în continuare că vom avea Guvern foaste rapid, eu asta vreau. Eu am crezut că suntem gata în weekend”, a spus Florin Cîțu, la întrebarea dacă va intra la vot în Parlament săptămâna aceasta,
Despre varianta în rotație, el a spus că este de părere că poate fi o soluție, dar rămâne de văzut dacă poate fi implementată în România.
„Eu am spus că, atât timp cât vot fi premier, nu voi introduse taxe. Alt premier nu știu de va face”, a spus liderul PNL la întrebările privind taxele susținute e PSD, precum taxa pe solidaritate/pe lux.
Marcel Ciolacu a dezvăluit, duminică seara, după ce liderul PNL spuse că s-au agreat „câteva variante” de premier pe care le vor propune șefului statului, înaintea consultărilor formale, că una dintre acestea este ca președinții celor două partide să vină prin rotație la șefia Executivului.
„Urmează să mergem la președintele României cu două variante și să stabilim care să fie. Știți foarte președintele României este îndreptățit prin Constituție să desemneze premierul”, a spus duminică Marcel Ciolacu, la finalul negocierilor cu PNL din weekend.
Pentru a putea fi învestit, noul Guvern are nevoie de majoritatea voturilor din Parlament, 234, iar PSD are cele mai multe mandate, 157.
Dacă două propuneri de Guvern cad la votul din Parlament, președintele poate, dar nu este obligat, să dizolve Legislativul și să declanșeze alegeri anticipate.
Până acum, de la momentul demiterii Cabinetului Cîțu, în 5 octombrie, aleșii au respins prin vot guvernul monocolor USR, propus de Dacian Cioloș, iar a doua tentativă a eșuat după ce premierul desemnat Nicolae Ciucă a renunțat la mandatul de formare a unui Executiv minoritar PNL – UDMR cu susținerea minorităților, înainte de exprimarea unui vot.